27. 4. 2024   |   svátek má Jaroslav
 

Ořechové košíčky z tlapkového těsta

Název Množství a jednotka
hladká mouka 300 g
máslo 200 g
moučkový cukr 150 g
mleté vlašské ořechy 100 g
hořké kakao 2 lžíce
Zobrazit všechny ingredience

Kuchyně: staročeská
Příprava: 02 h.
Vaření: 10 min.
Mamut :-)


Z tlapkového těsta dělám košíčky, medvědí tlapky, plněné ořechy a někdy i rohlíčky - různě to střídám. Košíčky z tlapkového těsta ale pro mega úspěch dělám každý rok, obvykle udělám dvě dávky a z poloviny udělám tlapky nebo ořechy a ze zbytku košíčky. Jako JE to piplačka a zábava na celý den, ale ten výsledek za to vážně stojí.



Postup
Na vál si navážíme všechny sypké přísady. Hřebíček pomeleme v mlýnku nebo potlučeme v hmoždíři, pokud nemáme ani mlýnek, ani hmoždíř, můžeme dát hřebíčky do dvou ubrousků a rozdrtit válečkem. Přísady lehce promícháme, nahoře uděláme důlek, vklepneme do něj vajíčka a zapracujeme nožem. Přidáme změklé máslo, zpracujeme těsto a necháme v lednici nejméně dvě hodiny odpočinout. Pak vtlačujeme do formiček košíčků. Upečeme ve vyhřáté troubě na 180°, doba pečení je podle trouby, cca 10 minut. Upečené košíčky opatrně vyklepneme a obalíme v moučkovém cukru smíchaným s vanilkovým cukrem.

Vychladlé košíčky plním takto:
- dospod dám lžičkou trošku pikantní (višňové, rybízové) marmelády
- druhá vrstva je ořechová rumová náplň
- zdobím zdobičkou čokoládovým krémem
- a celý košíček vezmu do ruky, převrátím a namočím do čokolády - tohle se musí docela rychle, aby náplň nevypadla.
- nahoru dám oříšek, kousek ořechu, mandli nebo cukrářské kuličky
- a pak je vložím do papírového košíčku.

Z tohoto množství je asi 120 ks košíčků.

Tip:
Místo pracného čokoládového vaječného krému někdy dávám krém z pikaa - uvařím dvě hodiny uzavřenou plechovku pikaa, nechám ji vychladit (úplně!!! - takže nejlépe den předem) - a ušlehám s kostkou změklého másla.
A náplně jdou samozřejmě různě kombinovat, vynechat nebo zaměnit za vanilkový, ořechový máslový, nebo klidně i jahodový krém (do vanilkového máslového krému vrazím dvě až tři lžíce červené marmelády - ochutnávám a přidávám marmeládu tak dlouho, až je to akorát).



Další fotografie
 


RECEPTY

Treska na čerstvém fenyklu

Postup: Rozmrazíme tresku nebo jiné filé. Nejprve si připravíme kuskus. Do vroucí vody... zobrazit recept

RECEPTY

Třešňová bublanina vynikající

Postup: Třeme cukr, máslo, žloutky, přidáme tři lžíce vroucí vody, mouku s práškem do... zobrazit recept

RECEPTY

Střapáči

Postup: Na vále smícháme všechny sypké přísady, uprostřed uděláme důlek, vklepneme do... zobrazit recept

RECEPTY

Jablečný koláč s kaki

Postup: Na vále smícháme mouku, moučkový cukr, citronovou kůru a sůl, přidáme studené... zobrazit recept

RECEPTY

Želé z okvětních lístků růží

Postup: Pět až šest plných hrstí okvětních lístků růží opláchneme studenou vodou v... zobrazit recept

ZAJÍMAVOSTI

Křen

Křen selský (Armoracia rusticana nebo dříve Cochlearia armoracia) je domácí prostředek se zázračnými účinky na lidskou imunitu s širokou paletou příznivých účinků na lidský organismus. Je to vytrvalá rostlina pěstovaná pro svůj... zobrazit článek

RESTAURACE

Restaurace na Fojtství

Restaurace na Fojství se nachází v malé vesnici Veřovice která leží u západního...